Pastila de fericire in cuplu

Mitul numărul unu –  Dacă ai întâlnit persoana potrivită, relația trebuie să curgă „de la sine”

Fals!

Suntem programați cultural să ne preocupăm de ceea ce se întâmplă cu relația noastră  până când spunem DA în fața preotului sau a ofițerului de stare civilă. Filmele, romanele sau chiar cărțile de psihologie practică tratează doar faza romantică a relației, faza de îndrăgostire-cucerire. După acest moment ni se spune doar că… „Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți!”… ca și cum toate dificultătile au luat sfarsit, odată cucerită reduta.

 Realitatea nu este nici pe departe asta! Relația abia acum incepe cu adevărat si, ca orice relație (absolut orice relație, dar în mod special cea de cuplu), necesită atenție, implicare, energie, timp, concesii (nu compromisuri). Mai mult decât atât, la nivelul cuplului sunt două realități emoționale: a Lui și a Ei. Fiecare vine în cuplu cu bagajul său de experiențe, de credințe, de expectanțe dar și cu modelul de cuplu al părinților, plus unul idealizat creat cu ajutorul filmelor, cărților, etc.  Partenerul este cu totul altă persoană decât dvs și are percepții, nevoi și dorințe uneori total diferite de ale dvs., chiar dacă există și o mulțime de similitudini și aspirații comune. In aceste condiții, ultimul lucru la care ne-am putea aștepta ar fi ca relația să curgă lin, „de la sine”.

Asteptările nerealiste în acest sens determină multe persoane să se întrebe dacă au făcut alegerea corectă, dacă au alături partenerul potrivit, îndoială ce duce fie la nefericire, fie la tendinta de a părăsi cuplul.

Starea de bine, fericirea, în cuplu sau în afara lui, este o stare pe care trebuie să o întreținem, să o exersăm, este o alegere și nu trebuie să așteptăm să ne-o ofere cineva. Nimeni nu este responsabil de fericirea noastră!! Când creem un climat plăcut în căminul nostru, ceilalți membri ai familiei ne vor răsplăti cu atenția și dragostea lor. Și când spun asta nu mă refer la mâncare și dereticat (aviz doamnelor) și nici la cât mai mulți bani în casă și mașini scumpe (aviz domnilor), ci la atmosferă, pur și simplu: zâmbete, îmbrățișări, înțelegere, disponibilitate.

Așa cum aveți programată o zi pentru a vă curăța locuința, trebuie să existe și o zi de curățenie pentru relație. Nu numai în locuință se așează praful, nu numai în bucătărie se adună gunoi. Simplul fapt că locuim împreună ne face să acumulăm tensiuni (unul se trezește mai târziu, celălalt mai devreme și trantește usile, unul sforăie, altul privește mult la televizor,etc… și cât de lungă poate fi această lista și pe cate domenii ale vieții noastre în comun se poate extinde…!!!)

Faceți-vă un obicei din a merge împreună la o cafea sau la cină în afară casei. Discutați prietenește tot ce v-a displăcut în intervalul anterior, apreciați schimbările/eforturile făcute de partener, propuneți schimbări sau faceți planuri pentru următoarea perioadă.

Relația de cuplu este o legătură vie între două persoane. Dacă nu o hrăniți, îngrijiți, nu îi dați atenție, se usucă asemeni unei plante și vă veți desprinde unul de celălalt. Vă veți trezi într-o dimineață și vă veți întreba „Cine este străinul/străina ce doarme în pat lângă mine?”

Comments are closed.