Intuiţia- vocea lăuntrică

Vi s-a întâmplat să răspundeţi corect la o întrebare, instantaneu, fără să vă gândiţi, şi să fiţi uimiţi de faptul că deţineaţi  acea informaţie? De câte ori nu aţi fost surprinşi de o idee, de o soluţie la o problemă mai veche sau v-aţi amintit ceva ce vă străduiaţi de multă vreme, asta în timp ce făceaţi duş, spălaţi  vasele sau conduceaţi  autoturismul?

Aceste idei  sunt rezultatul muncii constante pe care o depune creierul. Intuiţia este rezultatul  procesărilor  permanente de date  aflate în bagajul mai mult sau mai puţin conştient. O temere aparent fără baze reale putem spune că este doar o presimţire, însă, de fapt, acest lucru este rezultatul muncii creierului, a analizei întreprinse de acesta asupra unor evenimente anterioare.

Atunci când creierul lucrează la nivel intuitiv, acesta analizează diferite informaţii: emoţii, evenimente, date, logică, imagini, fapte, obiective, planuri şi orice altceva ce îi este disponibil. Acest tip de procesare mentală este fascinant deoarece creierul trece prin aceste informaţii fără să aibă nevoie de participarea conştientă.

Primim de la mediu, prin intermediul celor 5 simţuri o cantitate enormă de informaţie: 400 de miliarde de biţi pe secundă din care conştientizăm o cantitate infimă. Cercetătorii spun că doar 2000 de biţi pe secundă trec prin conştiinţa noastră, respectiv informaţia pentru care suntem pregătiţi, informaţii cărora le dăm atenţie sau care corespund unui filtru stabilit de noi, prin scopurileşi obiectivele noastre. Această cantitate enormă de informaţie care scapă campului conştient se duce în depozitele inconştiente ale creierului nostru.

Se ştie despre creier că emite pe mai multe lungimi de undă, produce curenţi sub formă de energie electrică, nu doarme niciodată (când conştientul doarme, este activ subconştientul), poate acumula mereu noi cunoştinţe, poate evolua şi îşi poate dezvolta noi aptitudini.

Subconştientul  este un depozit de înregistrări de tip stimul -răpuns, derivate din instinct şi experienţe învăţate. In adâncurile noastre sunt înmagazinate toate informaţiile pe care le-am primit de la părinţi, de la mediu, de la educatori, lecţiile învăţate din experienţele trăite de noi sau de înaintaşii noştri. Aceste lecţii se transmit prin valorile comune rasei, societăţii, familiei. Acesta, în viziunea lui Jung, s-a format de-a lungul a milioane de ani de existenţă şi evoluţie umană, în urma experienţei ancestrale a acesteia, având rădăcinile în evenimentele preistoriei umanităţii şi manifestându-se sub forma unui imens  ” depozit psihic „, la care fiecare mileniu a adăugat noi straturi. Este ca o imagine care cuprinde întreaga trăire psihică a umanităţii, de la origini până în prezent.

Subconştientul este o bază de date, de programe care rulează automat la anumiţi stimului. Astfel puteţi să vă treceţi prin minte ce aveţi de făcut în următoarele ore sau ce aveţi de cumpărat şi să şofaţi în acelaşi timp. Complexul act de a şofa este deja înmagazinat în creierul dumneavoastră şi nu mai necesită atenţie. Dacă aţi sta să conştientizaţi fiecare mişcare necesară pentru a conduce, nu v-aţi putea deplasa cu viteză, sau aţi scăpa ceva din vedere şi aţi produce accidente. Partea conştientă a minţii, fiind profund analitică, este mult mai lentă dar, în schimb, are capacitatea de a întrerupe programul rulat de subconştient dacă informaţiile din mediu o cer.

Se consideră că intuiţia este apanajul feminităţii deoarece reprezentantele sexului frumos, de regulă, au mai bine dezvoltată emisfera dreaptă a creierului responsabilă cu simbolurile, artele, simţurile. Emisfera stângă cerebrală este destinată raţionalului, cifrelor, ştiinţelor exacte. Emisfera dreaptă este sediul funcţiilor creative şi imaginative în timp ce emisfera stângă este sediul raţiunii şi al gândirii abstracte. Creierul drept percepe lucrurile global, iar cel stâng analizează totul pe bucăţele. Creierul stâng gândeşte analitic, secvenţial şi logic. Creierul drept, pe de altă parte, tinde să proceseze informaţia într-un mod mult mai non-verbal, simultan, intuitiv, non-liniar, atemporal, imagistic. Aici pare a fi locul acelor flashuri intuitive. Creierul drept absoarbe repede informaţia într-un plan larg, în timp ce emisfera stângă are nevoie de timp pentru a procesa detaliile.

Omul modern „funcţionează” mai mult cu lobul stâng, supremaţie ce pare a fi determinată de elemente sociale, rezultând de aici o percepţie imperfectă asupra realităţii.

Atunci când luăm o decizie bazându-ne doar pe emisfera stângă, doar prin noroc putem să atingem soluţia optimă. Gândiţi-vă că atunci când luăm o decizie folosind raţiunea avem în analiză datele din planul conştient, raţional. Realizaţi ce bagaj imens de informaţie neglijăm în acest mod? Dacă am învăţa să ne ascultăm simţurile, intuiţia, deciziile noastre ar fi întotdeauna mult mai bune. Intuiţia este unul din instrumentele cu care omul a fost dotat la naştere, de care copilul dispune, dar adulţii îl îngroapă treptat printr-o educaţie orientată către realism şi rigoare.

Creierul îşi manifestă funcţiile încrucişat: emisfera stângă a creierului este responsabilă cu partea dreaptă a corpului iar emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului. La majoritatea oamenilor, emisfera stângă este dominantă. ~n avantajul nostru, educaţia, atât în şcoală cât şi în familie, ar trebui să încurajeze dezvoltarea emisferei drepte cerebrale.

 

-      Folisiţi zilnic ambele mâini chiar în activităţi în care de obicei folosiţi mâna dreaptă, cum ar fi: spălatul pe dinţi, pieptănatul, scrisul, vorbitul la telefon. ~ncurajaţi copiii să folosească ambele mâini.

-      Daţi frâu liber imaginaţiei! Jucaţi-vă cu copiii dvs. ~nvăţaţi-i care este diferenţa dintre creaţie/imaginaţie şi minciună, dar încurajaţi-i să creeze poveşti sau situaţii de viaţă. Intraţi în jocul lor şi răspundeţi-le pe măsură.

-      Apreciaţi stilul lor  în a face un lucru, în a întrepinde anumite acţiuni. Nu e musai să calce pe cărări bătătorite, felul dumneavoastră de a acţiona nu e literă de lege! Se poate şi altfel! ~ncurajaţi-i să îşi găsească propriile soluţii.

-      Creaţi-vă un jurnal pentru a vă da ocazia să reflectaţi asupra evenimentelor petrecute dar şi asupra modului în care intuiţia v-a ajutat în anumite momente.

-      Citiţi poveşti copiilor, cât mai multe şi cât mai diverse, dar nu vă neglijaţi nici pe dumneavoastră, ca adulţi. Citiţi, vizionaţi filme cu tematică profundă. Inlocuiţi televizorul cu plăcerea lecturii şi veţi obţine, pe lângă rapiditate în procesarea datelor şi găsirea soluţiilor, şi o stare de spirit mai bună.

-      Opriţi-vă din freamătul cotidian şi concentraţi-vă asupra unuia din simţuri! Mirosiţi toamna! Ce are deosebit? Ce mirosuri simţiţi în mod distinct? Stiţi cum miroase ceaţa? Ce amintiri vă trezeşte? Priviţi cerul! Priviţi pădurea! Opriţi-vă în loc şi trăiţi câteva clipe numai din imagini! Duceţi culorile în inima voastră!

-      Manifestaţi-vă trăirile! Cântaţi, dansaţi sau pictaţi! Nu trebuie să fiţi talentaţi pentru a face asta! Nu trebuie să corespundă unor standarde. Doar exprimaţi preaplinul sufletului vostru!

Ascultaţi-vă vocea lăuntrică! Are, cu siguranţă, o arie mult mai vastă de informare. Această bibliotecă universală, în care s-au adunat adevărurile multor generaţii, cu siguranţă vă va furniza răspunsuri mult mai profunde!

 

Psihoterapeut Dana Chiorescu

 

Comments are closed.