Cum poţi convinge pe cineva să meargă la psiholog?

tinnitis clinic tinnitis clinic, make money with my site make money with my site, tinnitus masker pro tinnitus masker pro, treatment of bleeding hemorrhoids treatment of bleeding hemorrhoids, wizardofodds blackjack wizardofodds blackjack, tattoo removal at home tattoo removal at home, herpes simplex ii virus herpes simplex ii virus, is it normal for hemorrhoids to bleed is it normal for hemorrhoids to bleed, home remedies piles home remedies piles, how to setup business how to setup business, causes of ear ringing causes of ear ringing, top 5 business ideas top 5 business ideas, instant ways to make money instant ways to make money, google online business opportunities google online business opportunities, what do you need to start a small business what do you need to start a small business, tattoo pictures skulls tattoo pictures skulls, fast cash online fast cash online, recurrent cold sore recurrent cold sore, mlm social network mlm social network, blog ideas that make money blog ideas that make money, christian family counselors christian family counselors, the secret life of words the secret life of words

Poate cel mai important aspect, atunci când vrem să convingem pe cineva să meargă la psiholog, este acela de a ne asigura că face diferenţa între psiholog  şi psihiatru.  In timp ce medicul psihiatru se adresează cazurilor patologice, adică boală în adevăratul sens al cuvântului, serviciile psihologice sunt pentru oameni normali, sănătoşi dar care traversează perioade dificile din existenţa lor. Este firesc să ne întâlnim de-a lungul acestui parcurs sinuos numit viaţă cu situaţii în care avem nevoie de un însoţitor de drum calificat. Iată numai câteva dintre acestea:

când suferim pierderi semnificative (divorţ, doliu, concediere, pensionare), când avem tulburări de alimentaţie (anorexie/bulimie/obezitate), tulburări depresiv-anxioase (insomnii, atacuri de panică),  probleme de cuplu, tulburări ale libidoului, sterilitate, atunci când vrem să renunţăm la fumat sau la alte obiceiuri  nedorite, enurezis, când ne pregătim pentru venirea pe lume a unui copil sau când scăpăm de sub control stresul sau agresivitatea. Si lista poate continua.

Nu puţine persoane consideră că se descurcă singure sau că o discuţie cu vecina, mătuşa sau prietena va rezolva situaţia. Sfaturile acestora sunt doar proiecţii ale propriilor experienţe de viaţă, ceea ce nu înseamnă că sunt valabile şi pentru experienţa dvs sau situaţia în care vă aflaţi. Nu avem aceleaşi resurse, acelaşi bagaj genetic, nu ne confruntăm cu aceleaşi probleme, nu parcurgem acelaşi drum. Nu puţine sunt cazurile în care individul acţionează sub presiunea comunităţii („lasă-l”, „nu ştiu cum suporţi aşa ceva”, „nu te du acolo, te faci de râs!” etc) după care regretă. Vocea lăuntrică este cea care ne dă cel mai bun sfat. Suntem singurii care ştim ce e mai bine şi ce nu pentru noi! Psihologul este cel care vă însoţeşte în această căutare de sine, în vindecare rănilor. Psihoterapia este cea care coboară în sufletul dumneavoastră pentru a vă ajuta să faceţi schimbări.

Unele evenimente de viaţă au fost atât de traumatizante încât au fost scoase din sfera conştientă . Evenimentele trecute nu mai pot fi schimbate, dar le putem resemnifica, le putem vedea din altă perspectivă, mai puţin dureroasă. Ca să folosesc o metaforă sugestivă, des întâlnită: e ca la doctor când dă la o parte pansamentul pus peste rana infectată, curăţă şi pune un pansament curat sub care locul se va vindeca. Da, este dureros în prima fază, dar vindecarea este recompensa!

Cabinet psihoterapie FocsaniIn psihoterapie sunt diverse curente, fiecare abordând în modul propriu simptomul cu care vine clientului. Unele sunt terapii de scurtă durată şi tratează doar simptomul, altele de lungă durată – cele care caută originea problemei, terapii de durată medie, dinamice care tratează procesul în sine, plecând de la simptom către cauze, sau terapii care abordează cuplul cu toate provocările sale. Fiecare îşi poate alege stilul pe care îl consideră potrivit personalităţii sau problemei sale. Nu este nimic anormal în a renunţa, dacă simţi că nu rezonezi cu specialistul din faţa ta. Pentru a ajunge la subtilităţile sufletului trebuie să vorbiţi aceeaşi limbă, în caz contrar…

Prima etapă a procesului terapeutic este aceea de a crea puntea de legătură. Fără o relaţie armonioasă nu există proces. Cea mai bună prietenă nu a primit titulatura aceasta imediat ce aţi întâlnit-o.  Firesc, în prima şedinţă clientul şi terapeutul se prezintă, creează culoarul de comunicare şi se stabileşte cadrul terapeutic: durată, aşteptări, costuri… De asemenea, confidenţialitatea este un aspect foarte important, garantat de actul terapeutic. Este principala normă deontologică a acestei profesii.  Odată încălcată această regulă, specialistului i se retrage dreptul de liberă practică.

Psihoterapiile umaniste nu folosesc termenul de pacient, ci pe cel de client. Cei care vin în terapie sunt oameni deştepţi, motivaţi, introspectivi, care îşi cunosc problema cu care se confruntă şi, teoretic, ştiu uneori şi ce au de făcut. Relaţia de terapie este responsabilizantă şi pentru terapeut dar şi pentru client. Adevărata provocare pentru psihoterapeut este aceea de a învinge rezistenţele egoului. Egoul are tendinţa de a conserva o stare cu care este obişnuit, chiar dacă îi aduce neplăceri, iar forţa aceasta este extraordinară! Din acest motiv, chiar cei de specialitate au, sau ar trebui să aibă, propriul terapeut.

Rolul psihoterapeutului este acela de a vă însoţi pe acest drum al cunoaşterii de sine, al descoperirii resurselor proprii, de atingere a potenţialului maxim.  Trecutul nu poate fi schimbat, dar felul în care abordăm viitorul, da!

 

Psihoterapeut Dana CHIORESCU

Comments are closed.