Lupta cu kilogramele – o lupta impotriva noastra

Sub presiunea frumoaselor perfecte sau a abdomenelor barbatesti cu „patratele”- prelucrate in photoshop – de pe copertele revistelor, motivati in parte si de faptul ca societatea idealizeaza persoanele slabe, multi dintre noi pornim o lupta draconica cu kilogramele. Diete peste diete, mii de carti despre diete care ne invata cum sa ne opunem unui instinct natural: acela de a ne alimenta. Repet: un instinct! Altfel spus, ne opunem naturii umane!

foto1Si kilogramele in exces fac parte din noi. Atunci cand ii declaram razboi propriului corp, nu putem obtine decat ceea ce este firesc pentru un organism viu: activarea instinctului de conservare. Atunci cand vrem sa slabim, ceea ce este de dorit este o colaborare cu propriul corp, nu o lupta impotriva lui. Nu trebuie decat sa ii ascultam nevoile, sa tinem cont de mesajul pe care ni-l transmite prin senzatia de foame sau cea de satietate, sa ii respectam nevoia de odihna si sa tinem cont ca are si un suflet… Daca esti supraponderal, corpul tau iti spune ca nu ii place sa fie ignorat!!!

Uneori, pornind de la diete drastice  si conditii psihice predispozante se ajunge la adevarate boli. Anorexia, bulimia, tulburarea dismorfica sunt tulburari psihice ce necesita ajutor psihiatric. Nu ezitati sa recomandati un consult psihiatric celor care au pierdut total controlul asupra felului de a se alimenta. Aceste boli pot avea consecinte grave asupra sanatatii, in unele cazuri pot fi chiar fatale!!!

Cum ajungem sa acumulam kilograme in plus

Multi oameni se angajeaza in practici alimentare nesanatoate din dorinta de a-si controla greutatea. Cei mai multi dintre noi au incercat cel putin o dieta (neprescrisa de medic) de-a lungul vietii. Din pacate, mult prea rar aceste practici isi ating scopul, acela de a obtine o forma fizica de care sa ne bucuram. Fie ca nu insotim dieta de un stil de viata sanatos si de miscare, fie renuntam la prima abatere de la plan sau obosim. Chiar si atunci cand reusim, la o perioada dupa intreruperea dietei, incepem sa acumulam din nou kilograme, ajungand chiar peste greutatea pe care o aveam inainte de a incepe dieta. De aceea, multi se resemneaza si isi spun ca asa „le-a fost dat” sa fie, ca mostenesc nu stiu ce ruda, dau vina pe metabolism, pe glanda, pe sarcina… De fapt, aceasta stare de lucruri se datoreaza felului in care functioneaza organismul uman.

Intr-un studiu asupra inanitiei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial efectuat de biologul Ancel Keyes (citat de Paul Mckena intr-una din cartile sale), a relevat faptul ca semi-infometarea producea simptome de iritabilitate, scaderea rezistentei organismului si a dus la comportamente obsesive legate de mancare, cum ar fi: stocarea alimentelor, furtul sau minciuna. Mai mult decat atat, dupa ce semi infometarea a incetat si subiectii au putut manca tot ceea ce isi doreau, comportamentele au persistat, obsesia pentru mancare a ramas. Unii mancau chiar de 8 ori mai mult decat inainte de inceperea studiului.

Cand organismul nu mai primeste necesarul de substante nutritive incepe sa consume din rezerve si, mai rau, din masa musculara. In momentul in care ratiile de alimente pe care individul le consuma zilnic se reduc drastic, organismul primeste un semnal de alarma. Se simte amenintat. Astfel, imediat ce va primi hrana, tendinta fireasca va fi sa se puna la adapost pentru eventualele perioade restrictive, isi va face depozite. De aceea, cand auziti persoane care considera ca si daca beau apa se ingrasa, nu este neaparat o exagerare. Sunt dintre cele care au depus eforturi considerabile in lupta cu kilogramele, metabolismul a incetinit si mai mult, iar kilogramele nu mai vor sa „dispara”. De aici pana in pragul depresiei mai e doar un pas!

Metabolismul incetineste pe masura ce inaintam in varsta, dar ritmul acestuia poate fi influentat prin stilul de viata, prin ceea ce mancam, prin felul in care ne odihnim sau facem miscare. Atunci cand ne infometam, organismul este nevoit sa isi incetineasca ritmul de ardere pentru a conserva energia vitala pentru toata perioada  in care nu va mai primi hrana. Daca organismul nu primeste necesarul de substante nutritive suntem obositi, lipsiti de energie, toate procesele se desfasoara mult mai lent, inclusiv cele cognitive. Din toate punctele de vedere, privarea de hrana este cel mai rau lucru cu putinta.

Poftele sunt indicatori ai necesitatilor organismului nostru. Cele mai multe femei au experimentat aceasta senzatie in timpul sarcinii. Pofta este modul in care organismul ne comunica ceea ce ii lipseste, ne transmite de ce are nevoie (pofta de lapte sau branza ne sesizeaza o carenta de calciu, spre exemplu). De aceea este indicat sa mancam alimentele de care ne este pofta. Cu siguranta ne sunt necesare!

Foamea fizica vs. foamea emotionala

heart-body-soulIn afara dietelor drastice, mancatul pe fond emotional este, de asemenea,  o cauza a cresterii in greutate. Principalul motiv pentru care oamenii mananca fara a le fi foame este acela de a incerca sa depaseasca o stare emotionala. Ni se intampla de multe ori sa mancam pentru ca suntem plictisiti, deprimati, singuri, obositi!! Filmele abunda in scene „sablon” in care „Ea”, frumoasa si nefericita, sta ghemuita in canapea, in fata televizorului, avand in brate cutia de 2 kilograme de inghetata pe care o da gata printre lacrimi!! Si, culmea, e slaba!!! Subliminal, ni se transmite mesajul ca acesta este un mod de a ne alina durerea sufleteasca.

Daca „foamea de viata” nu este astamparata prin experiente, aceasta se manifesta in interior  ca foame. Din pacate golul acesta nu se poate umple cu mancare, aceasta foame nu poate fi potolita. Maniacul mancarii cauta iubirea, confirmarea, recompensa, experiente de viata intense, dar la un nivel gresit.  Mancand pe acest fond, singura consecinta va fi o extensie a corpului.

Faceti diferenta intre cele doua tipuri de senzatii: foamea emotionala si cea fizica.

Foamea emotionala se instaleaza rapid si cere a fi satisfacuta imediat. In schimb, nu poate fi potolita cu mancare. Indiferent cat mancam, nu apare senzatia de satietate.

Foamea fizica se instaleaza treptat si persista, creste in intensitate pe masura ce timpul trece si noi nu ne alimentam. Devenim nervosi, tristi, obositi, mergand de la senzatia de „gheara” in stomac pana la stare de lesin. Imediat ce organismul a primit necesarul de hrana, se instaleaza o senzatie placuta de satietate.

Odata ce ati facut diferenta, ati realizat ca mancati pe fond emotional, este necesar sa inlaturati cauza. De multe ori persoanele cu un ritm de viata stresant sau cu probleme existentiale nerezolvate  ajung sa isi ascunda framantarile in mancare sau in alcool. In astfel de situatii, nici o dieta din lume nu va avea efecte pe termen lung. Descoperiti cauza emotionala, inlaturati-o si corpul dvs va intra in ritmul firesc de functionare. Mancarea este combustibil pentru corp, nu sprijin in momentele dificile din viata!!!

Chiar si lipsa unui somn de noapte satisfacator, fie prin numarul de ore de somn sau prin calitatea acestuia, duce la un consum excesiv de alimente, in special alimente dulci, pentru a completa necesarul energetic al organismului.

Cei care se lasa de fumat au tendinta de a inlocui tigara cu rontaitul. Gestul de a duce tigara la gura este inlocuit cu mancare, cu diverse alimente „de rontait”. Constientizati gestul si intrebati-va: de ce mancati daca nu va e foame? Toate aceste comportamente pe care le facem in mod inconstient, odata aduse in campul constientei,  isi pierd puterea de program automat.

 

Cum scapam de surplusul de greutate

Nourish-Body-YogaNu exista un fel de reteta a succesului in aceasta privinta, o solutie general valabila. Fiecare trebuie sa isi adapteze stilul de viata propriilor cerinte ale organismului. Dar nu uitati:

-   Cand ti-e foame mananca! Atunci cand te infometezi, organismul intra pe modul de supravietuire si stocheaza, pentru orice eventualitate. Ignorarea constanta a cerintelor firesti de hrana duce la modificarea metabolismului. In absenta hranei, este nevoit sa incetineasca ritmul de ardere.

-   Nu lasa ca foamea sa ia proportii!!! De la lungirea listelor de cumparaturi, pana la prepararea sau asezarea pe masa a „n” feluri de mancare – toate sunt consecinte ale foamei „de lup”. Cand avem o foame de lup, mancam ca atare: fara masura, fara sa savuram, fara sa mestecam bine.

-   Opreste-te cand te-ai saturat! Indiferent cat mai ai in farfurie! Daca esti atent la corpul tau vei observa ca atunci cand esti satul apare o senzatie de satisfactie. Dupa aceasta, fiecare inghititura devine din ce in ce mai dificila, creand o senzatie de disconfort. Daca te inseli si te-ai oprit inainte de a fi intr-adevar satul, reia masa atunci cand reapare senzatia de foame, chiar daca asta se intampla peste jumatate de ora. Nu te ingrijora, asta nu se va intampla de multe ori. Cu cat vei fi mai atent la nevoile organismului tau, cu atat mai bine vei sti sa detectezi senzatia reala de foame sau de satietate.

-   Indeparteaza factorii care te perturba in timp ce mananci. Mananca in mod constient, bucura-te de mancare, mesteca temeinic, savureaza gusturile, mirosurile, consistenta alimentelor din farfurie! Chiar daca e vorba de o gustare luata in timpul orelor de serviciu, fa o pauza de cateva minute pentru a fi pe deplin constient de faptul ca mananci. Nu lucra in acest timp! Nu vei face nici o activitate cum trebuie: nici nu vei manca bine, nici nu vei lucra bine. Nu manca la televizor, nu citi, nu verifica mailurile, nu vorbi la telefon in timp ce mananci. Cand atentia este in alta parte, mancam mult mai mult decat atunci cand o facem constient. Studiile au demonstrat ca sunt necesare 15 pana la 20 de minute pentru ca semnalul de saturatie sa ajunga la creier. Mananca pe indelete pentru a-i lasa timp creierului sa primeasca mesajul de oprire. Altfel, vei manca mult peste necesitatile organismului.

-   Obiceiurile alimentare nesanatoase ne determina sa acumulam kilograme in plus. Unul dintre aceste obiceiuri este acela de a manca tot din farfurie, creat  inca din copilarie de catre parinti. Daca nu te poti debarasa de el, pacaleste-l. Pune mai putin in farfurie si eventual adaugi daca mai simti nevoia sa mananci, dupa ce ai golit farfuria. Un obicei al mamelor (al unora) este sa manance la sfarsitul mesei ce le-a ramas in farfurie copiilor, „pentru ca e pacat sa arunci”… Acelea sunt inghitituri peste necesarul organismului, care, evident, se transforma in depozite de grasime. Obiceiurie alimentare sunt dobandite. Cine ne opreste sa ne formam obiceiuri alimentare sanatoare, care sa ne duca la greutatea dorita?

learn-to-love-your-body-   Nu renunta la prima abatere. Fii intelegator/intelegatoare cu tine!  Constientizeaza si continua! Vezi in ce conditii ai ajuns sa incalci regula. Pe viitor, evita factorii sau conditiile care te predispun la exagerari.

-   Concentreaza-te pe ceea ce vrei sa obtii (un corp suplu, o tinuta frumoasa, o sanatate buna) si nu pe ceea ce nu vrei (colacei in jurul taliei, solduri mari sau…) Creierul lucreaza cu imagini. Ofera-i imaginea catre care sa tinda, nu pe cea pe care nu ti-o doresti, pentru ca inconstientul nu percepe negatiile. Spune-i cuiva  „nu te gandi la elefanti!” si atunci singurul lucru pe care il va face este sa se gandeasca la elefanti, desi nu avusese nici cea mai mica intentie in prealabil. Contureaza-ti cu ochii mintii cat mai clar felul in care vrei sa arati! Petrece zilnic un timp in care sa iti imaginezi existenta cu noua imagine corporala, cu noul aspect.

-   Fa miscare! Exercitiu fizic poate fi numita orice activitate care iti creste ritmul cardiac si respirator. Poate fi orice gen de miscare ce iti face placere. Spre exemplu, este suficient sa „colinzi” magazinele si sa probezi ( o activitate pe placul multor femei) si caloriile „arse” vor fi semnificative. Mergi pe jos, urca pe scari, stai la televizor in  fotoliu si nu in pat. Simplul gest de a mentine postura verticala consuma calorii. Danseaza, razi, joaca-te cu copiii! Arzi calorii si imbunatatesti starea de spirit! Bucura-te de corpul tau!

-   Nu incercati sa va indesati in hainele din adolescenta sau de acum 5 ani. Natural pentru corpul nostru este sa se dezvolte odata cu trecerea anilor, sa se maturizeze,  asta neinsemnand ingrasare, ci o reasezare a masei musculare, o schimbare a structurii osoase. Indesandu-va in haine stramte, veti avea si veti lasa impresia de surplus de greutate. In plus hainele lejere sunt reconfortante.

Nu trebuie sa ne simtim vinovati atunci cand mancam! Corpul nostru este creat sa functioneze cu hrana! Nu trebuie decat sa ne hranim in functiile de nevoile lui! Cand incerci sa te abtii cand iti e foame sau sa mananci ceea ce „trebuie”, nu ceea ce ai vrea, cand mananci mult peste nevoile lui, tulburi echilibrul natural al relatiei cu corpul tau. Aceasta lupta poate fi epuizanta!

Poti slabi fara efort, dar trebuie sa o faci in acord cu corpul tau si nu impotriva lui! Corpul nostru este mai inteligent decat orice dieta din lume! O masinarie complexa care, daca invatam sa o ascultam, ne va duce la rezultatele dorite, la o forma fizica si mentala de invidiat.

 

Psihoterapeut  Dana Chiorescu

Comments are closed.