Traversam o perioada deosebit de grea din punct de vedere economic, si nu spun o noutate pentru nimeni. Cele mai multe familii s-au trezit aproape peste noapte aruncate in infern – infernul pamantean, infernul zilelor noastre: fara serviciu, in imposibilitatea achitarii ratelor, in imposibilitatea de a sustine economic studiile copilului… si lista poate continua.
Declinului economic i se alatura declinul moral al societatii, o lipsa de valori cronica tronand in toate mediile, incepand din sanul familiei, continuand cu scoala sau cu locul de munca. Lipsa de perspectiva a individului este problema numarul unu a societatii noastre. Pierzand orice fundament, pe ce sa iti construiesti sperantele, pe ce sa iti cladesti viitorul? Daca la aceste conditii socio-economice mai adaugam si drame indelung mediatizate, tabloul conturat este unul alarmant. Confruntat cu o prabusire generalizata, individul simte nevoia imperioasa sa evadeze, sa scape, sa fuga. Aproape 2600 de români si-au luat singuri viata, numai anul trecut, arata un raport al Institutului pentru Medicina Legala. Numarul acestora a crescut constant in ultimii ani.
Cu siguranta depresia este boala sufletului care macina romanii, dar nu numai. In ultimele decenii bolile depresive au devenit intr-un fel boli populare. Nu exista o alta tulburare psihica atat de raspandita, care sa afecteze toate mediile sociale si grupele de varsta, in egala masura femeile si barbatii, fiind intr-o continua crestere, astfel incat este privita ca „boala a epocii”. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca pana la 5 procente din populatia lumii sufera de depresie.
Pentru a preintampina evenimentele tragice trebuie in primul rand sa ii recunoastem pe cei care se scufunda in oceanul intunecat al depresiei.
Depresivul are o dispozitie trista, nu se mai poate bucura, nu mai poate spera, nu mai pune pret pe viitorul sau. Lumea isi pierde caracterul de provocare, lucrurile devin fade si gri. Un depresiv, in orice situatie s-ar afla vede doar latura sumbra a acesteia, posibilele riscuri, supraevalueaza aspectul negativ. Unii sunt apatici, altii morocanosi si iritabili, astfel ca raporturile sociale cu ei sunt destul de greoaie. Procesele gandirii depresivilor sunt neproductive si monotone, se rezuma la boala lor, se concentreaza cu mare greutate. Forta initiativei este mult diminuata. Nu au elan, energie, nu au chef sa intreprinda nimic, spectrul intereselor se ingusteaza. Miscarile sunt ingreunate, incetinite, fara spontaneitate. Depresivii se simt obositi, fara putere si fara energie, se plang de dureri difuze si de tulburari ale somnului – de altfel cea mai frecventa manifestare.
Aceasta tulburare este insotita frecvent si de simptome vegetative: tulburari intestinale, senzatia de apasare la nivelul capului, de presiune abdominala, bradicardie sau tahicardie, transpiratii sau frisoane, scaderea secretiilor lacrimale sau sudorale, constipatie, balonare, dureri de cap, de stomac, diminuarea apetitului sexual. (O.Benkert)
Cel mai ingrijorator aspect este acela ca aproape fiecare depresiv are ganduri de sinucidere si adesea face macar o tentativa de suicid. Nu ezitati sa mergeti sau sa indrumati persoana depresiva de langa dumneavoastra catre un psihiatru sau psiholog atunci cand observati aceste simptome. Un gest necugetat se face intr-o clipa! Pentru o persoana echilibrata pare absurda insasi ideea. Dar nu uitati ca pentru cei care au picat in depresie existenta in sine este absurda.
Specialistii considera ca predispozitia genetica, impreuna cu evenimentele de viata stresante, afectiuni medicale, administrarea de medicamente sau alti factori, pot determina un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier, denumite neurotransmitatori, ducand la aparitia depresiei.
Factorii care pot declansa un episod de depresie sunt: unele medicamente, cum ar fi narcoticele sau steroizii, tulburari ale secretiei hormonale provocate de dezechilibrul glandei tiroide sau suprarenale, nivelurile scazute ale fierului (anemia) sau ale calciului, afectiunile indelungate (cronice) precum artrita, bolile cardiace sau cancerul, infectiile- infectiile virale sau infectiile ficatului sau ale creierului, moartea unei persoane dragi, saracia, dificultatile familiale, probleme medicale grave proprii sau ale unei persoane apropiate, sindromul premenstrual cronic , menopauza , durerea cronica, stresul, oboseala, nasterea recenta. Cei care s-au pensionat recent si varstnicii care trec de la o viata independenta la o viata in care depind de ceilalti au adeseori depresie.
In cazul in care aveti langa dumneavoastra o persoana care prezinta o astfel de tulburare sau afectiune, trebuie sa stiti ca jucati un rol foarte important. Cei mai multi depresivi nu considera ca au o problema, nu mai au incredere in nimic si in nimeni si nu vor sa fie ajutati.
Desi cauzele care duc la aceasta afectiune pot fi multiple, totusi principalul remediu, cel mai important gest pe care il putem face pentru o persoana aflata intr-o astfel de suferinta este sa o inconjuram cu dragoste, cu o nemarginita dragoste! Este simplu sa fim calzi, afectuosi, deschisi cu persoanele vesele, joviale. Interactiunea cu un depresiv este insa dificila si anevoioasa. Un proverb chinezesc spune „Iubeste-ma cand o merit cel mai putin; atunci am nevoie cel mai mult.”
Deschideti-va sufletul pentru cei de langa voi. Auziti-le strigatul de ajutor! De cele mai multe ori nu este exprimat in cuvinte, nu va lasati pacaliti. Cuvintele au fost date omului pentru a ascunde adevarul.
Nu minimalizati problemele depresivilor! Poate o tanara superba se plange ca e batrana si urata. Nu ii intoarceti spatele! Nu o ignorati pe motiv ca e evidenta lipsa de fundament a afirmatiilor acesteia. Asta este lumea ei, este imaginea ei, asa se vede. Este realitatea ei si pentru ea este singura care conteaza.
Nu ii contraziceti fatis, ci atrageti-le atentia asupra jumatatii pline a paharului. Le puteti reaminti situatii din trecut in care au avut aceeasi viziune negativa asupra perspectivei, iar finalul a fost unul fericit, contrar asteptarilor.
Antrenati-i in activitati agreabile. Deseori personalitatile depresive au tendinta de a respinge acele ocazii care le-ar putea face placere. In fata unui astfel de refuz, este bine sa evitati doua atitudini extreme: fie sa ii lasati in pace („faca ce-o vrea, eu am incercat”) – ceea ce le va accentua viziunea negativa asupra vietii, fie sa le impuneti situatii care le depasesc capacitatile de adaptare si vor claca.
Depresia netratata are un pret uman si economic considerabil. Medicina si psihologia nu ofera solutii miracol, ci remedii eficiente. Tratamentul depresiei poate cuprinde administrarea de medicamente antidepresive, consiliere terapeutica, (terapie cognitiv-comportamentala, experientiala) sau o combinare a celor doua modalitati de tratament.
Alimentatia echilibrata este o componenta importanta a procesului de vindecare.Din alimentatia depresivilor nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, de preferat proaspete, dar nici lactatele, ouale, pestele. In tratarea depresiilor foarte eficiente sunt nucile, alunele, ceaiul de sunatoare. De evitat zaharul, cofeina, alcoolul si mancarurile grele.
Aromoterapia ajuta in depresie prin relaxarea corpului si a sistemului nervos. Uleiurile din plante bune pentru depresie sunt uleiurile florale ca uleiul de muscata, trandafir, iasomie, neroli, ylang-ylang, roinita, uleiuri de citrice – bergamot, lamaie, grapefruit si mandarin.
Activitatile dinamice si sportul contribuie la inlaturarea stresului prin imbunatatirea circulatiei sangelui catre creier si oxigenarea acestuia si prin eliberarea de endorfine – responsabile de starea de bine. Mersul pe jos sau cu bicicleta, inotul, aerobicul, jogging-ul, dansul, traseele montane sau orice activitate solicitanta din punct de vedere fizic pot sa aduca energia si buna dispozitie necesare oricarui depresiv.
Socializarea este deosebit de importanta. Tendinta depresivilor este aceea de a se izola, de a se inchide in casa, de a se indeparta de restul lumii. E bine sa aiba in preajma oameni veseli cu care sa redescopere placerile vietii. Plimbarile in aer liber, in medii cat mai putin poluate, sunt de un real folos. Ii ajuta sa se intoarca la natura, sa isi incarce bateriile, sa redescopere placerile simple, bucuria de a trai. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a lasat bolile, a lasat in natura si leacurile lor.
Muzica este un adevarat balsam pentru suflet.
Indiferent cat de intunecata vi se poate parea viata la un moment dat, cat de fara speranta ati vedea viitorul, nu uitati ca greutatile ne slefuiesc personalitatea, ne intaresc. Multi au avut nevoie de incercari ale vietii pentru a-si descoperi menirea si pentru a descoperi adevaratele valori. Daca nu stii cum e sa fie noapte, oare cum poti intelege zorii zilei?
Nimic nu ne apartine cu adevarat, deplin, pe aceasta lume. Suntem responsabili doar de viata noastra, de felul in care ne-o traim, de felul in care invatam sa ne bucuram de ceea ce ne ofera si de ceea ce putem oferi la randul nostru. In ciuda greutatilor, viata este un mister, este magica!
Atunci cand o usa se inchide in viata noastra, cu siguranta o alta se deschide pentru noi. Inchideti bine usile din urma si ridicati ochii dupa cele ce se vor deschide!
Psihoterapeut Dana Chiorescu
Cuvinte cheie: depresie, psihoterapie, insomnie, sinucidere, iubire