Desi ne-am obisnuit sa auzim aceasta expresie „criza varstei a doua” circuland mai mult ca o gluma sau ca o scuza pentru comportamentele ciudate sau neobisnuite ale barbatilor, ea nu este un mit, ci este o realitate.
In jurul varstei de de 40 ani barbatii traverseaza o perioada de evaluare, de analiza a propriei vieti. Perioada dintre 35 si 45 de ani se asociaza la unele persoane cu panica, cu frica de esec si cu teama de moarte, cu insatisfactiile profesionale, sociale sau familiale. Manifestarile acestei stari pot merge de la aparitia unor comportamente excentrice, pina la adevarate depresii.
Daca in plan fizic specialistii vorbesc de modificari hormonale, de o scadere a nivelurilor hormonilor masculini in jurul acestei varste, ceea ce duce la tot felul de simptome ca fatigabilitate, anxietate, iritabilitate, in plan psihoemotional altii sunt factorii care stau la baza aparitiei acestei stari. De obicei este declansata de intrarea copiilor in perioada adolescentei, perioada insotita de arhicunoscutele conflicte dintre generatii, sau de desprinderea acestora de familie, de pierderi din randul celor dragi (parinti, rude, prieteni, etc), de aparitia unor probleme de sanatate sau de scaderea mobilitatii, de insatisfactii profesionale sau presiuni la locul de munca.
Criza varstei a doua este, in primul rand, o criza identitara. Este un moment de analiza, de introspectie. Daca in prima parte a vietii adulte suntem plini de planuri si proiecte de viitor, vine momentul in care constientizam ca am ajuns la jumatatea vietii si ne indreptam spre sfarsit. Firesc, apar zeci de intrebari: Unde sunt? Cine sunt? Ce am facut cu viata mea? Ce s-a ales din visurile tineretii mele? Cate au prins aripi?
Multe dintre visurile tineretii isi gasesc sfarsitul in cadrul vietii de familie. Cu toate acestea, daca ele devin sau nu realitate depinde numai de noi! Nu poate fi nimeni invinovatit ca noi le-am inchis intr-un colt de suflet, ca nu ne-am facut timp sau nu am alocat resurse sa le ajutam sa se implineasca.
In calitate de partenera, nu aveti motive sa luati ad litteram reprosurile sotului. Este speriat si nemultumit si cauta un „vinovat”. E nevoie de compasiune, de intelegere pentru suferinta sa, pentru ca este, realmente, o suferinta psihica. Nu va ingrijorati, cu putina rabdare lucrurile vor intra in normal. Potrivit statisticilor aceasta perioada poate dura de la cateva luni la doi ani. Studiile au aratat ca la aceasta varsta se inregistreaza un minim din punct de vedere al satisfactiei, al starii pe care o numim fericire, dupa care aceasta intra din nou pe un trend ascendent.
Este cu siguranta o etapa dificila, o adevarata provocare in viata unui cuplu, dar sunteti o echipa ce invata sa treaca prin incercarile vietii. Fiecare din noi trecem prin momente dificile si atunci avem nevoie, mai mult ca niciodata, de sprijinul partenerului.
Ajutati-va sotul sa-si restabileasca prioritatile, incurajati-l sa faca schimbari in domeniile vietii unde se pot face. Alungati monotonia din viata dvs.: schimbati rutina zilnica, obiceiurile, destinatiile de vacanta, inconjurati-va de prieteni! Redescoperiti-va impreuna pasiunile si interesele. Nu este nicidecum tarziu sa va dedicati unor ocupatii -de timp liber sau nu- pe care vi le-ati dorit dintotdeauna. Treziti-va curiozitatea si imaginatia pentru a da noi sensuri vietii! Lumea este plina de minunatii capabile sa ne trezeasca uimirea, sa ne suscite curiozitate, care ne provoaca si ne asteapta sa le exploram. Acestea dau farmec vietii!
Oferiti-i o alta perspectiva asupra vietii proprii. Este in firescul lucrurilor ca in anii de maxim fizic si intelectual sa ne punem cea mai mare parte din energie si resurse in slujba ridicarii unei noi generatii, altfel cum am merge mai departe ca specie? Abia acum, cand copiii au crescut se poate bucura cu tot sufletul de tot ceea ce ii este drag, poate privi cu mandrie la familia pe care a creat-o si a sustinut-o. Savoarea vietii propii sau sentimentul propriei valori pot fi gasite in sanul familiei, nu intr-o relatie noua.
In aceasta perioada are mai mult ca niciodata nevoia de confirmare, fizic si intelectual. E necesar sa se simta placut, dorit si util. Raspundeti-i exact nevoilor. Aratati-i ca sunteti multumiti – dvs si copiii, ca apreciati efortul pe care l-a facut pana acum in slujba familiei, ca nu au fost in zadar sacrificiile facute.
Evitati sa il cicaliti, sa deschideti subiectul direct. Nu ii face placere, ba chiar se va simti agresat, ca si cum ati fi un intrus in viata sa intima. Mai mult decat atat, starile prin care trece le considera momente de slabiciune, ceea ce este nepermis pentru un barbat. Barbatii sunt educati pentru succes.
De asemenea, in cadrul unei familii, fiecare membru are nevoie si dreptul de un timp pentru sine. Verificati daca se intampla lucrul acesta la dvs in familie. Lipsa acestui timp alocat propriilor nevoi poate accentua presiunea resimtita de capul de familie. Degrevati programul familiei de aspectele neimportante. Lasati timp pentru activitati recreative in doi.
Vizionati impreuna filme in care sa va regasiti sau care sa va deschida noi perspective asupra vietii de cuplu (The Story of Us – cu Michelle Pfeiffer, Bruce Willis , Perfect Sense – cu Ewan McGregor, Eva Green) sau comedii pe aceasta tema ( Gasca nebuna – Cu: Tim Allen, John Travolta, William H. Macy, Ray Liotta, Martin Lawrence)
Perioada de mijloc a vietii este una dificila, dar nu numai pentru barbati, ci si pentru femei. Din nefericire, multe cupluri se destrama in aceasta perioada, ca urmare a incapacitatii ambilor parteneri de a gestiona situatia. Nu exista relatii, indiferent ca vorbim de relatii de cuplu sau de alta natura, care sa mearga de la sine. O relatie trebuie crescuta, intretinuta, ingrijita. Fiecare trebuie sa investeasca in ea timp, dragoste, afectiune, compasiune, empatie, respect. Doar daruind fara asteptari putem fi siguri ca punem bazele unei relatii puternice. Femeile, mai mult decat barbatii, au fost inzestrate de natura cu abilitatile necesare gestonarii relatiilor sentimentale si de familie.
Va doresc multa rabdare, subtilitate si tact! Se spune ca in spatele fiecarui barbat puternic, se afla o femeie si mai puternica!
Psihoterapeut Dana CHIORESCU